Bemutatkozás

Az 1869-ben alapított Egyesület – a maga nemében Magyarországon az elso – folyton változó körülmények között, de az eredeti célkituzéseinek kíván eleget tenni. "Sopron város szépítése, a város szeretetének ápolása, a városfejleszto erok összefogása, a tenni akarók és tudók számára lehetoségek biztosítása." Ezen célok megvalósításához összefogja tehát a város igényes megjelenését szorgalmazó soproniakat mind az épített, mind a természetes környezet vonatkozásában.

A munkájában számít mindazokra, akik akár Sopronban, akár a távolból segíteni kívánják e nemes célok megvalósítását. Tevékenysége során egyik fontos feladata az ifjúság körében a honszeretet, az egészséges lokálpatriotizmus nemes érzésének kialakítása és ébrentartása. Szakmailag megalapozott tanácsaival, kezdeményezéseivel részt vállal a városképet és városszerkezetet változtatók munkájában.

Sopron várossal karöltve támogatja, évente négy alkalommal megjeleno, országosan elismert helytörténeti folyóirat, a Soproni Szemle kiadását. Az Egyesület visszakapta az általa 1935-ben épített Károly-magaslati kilátótornyot, amelyrol nemcsak lenyugözo kilátás nyílik a városra és csodálatos környezetére, hanem amely otthont ad a város kiemelkedo tudósairól, építészeirol és az általuk végzett tevékenységrol rendezett kiállításnak. Helytörténeti vonatkozásban az Egyesület megemlékezik évfordulókról, eseményekrol; emlékhelyeket tár fel, emléktáblák elhelyezését kezdeményezi, évfordulós események alkalmával koszorúzáson vesz részt. Az igényes, a környezet szépítésében kituno, új vagy felújított épületek kitüntetésére az Egyesület évente elismero táblát adományoz, amelyet a város neves fiáról, Winkler Oszkár Ybl-díjas építészmérnökrol nevezett el.

A Soproni Városszépíto Egyesület munkájához minél több támogatót kíván megszerezni és különösen a fiatalabb korosztályok képviseloinek jelentkezését várja, hogy biztosítva legyen a hagyományok továbbvitele, friss lendülettel és patrióta szemlélettel.